Newsletter







Wyróżnienie

Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w katalogu Gwiazdor
Posiedzenie Komitetu Społecznego i Zarządzającego PDF Drukuj Email

Żywność i żywienie - Posiedzenie Komitetu społecznegoPierwsze posiedzenie Komitetu Społecznego i Zarządzającego projektu, które odbyło się 27.04.2009 w siedzibie S.M. Mlekpol w Mrągowie było okazją omówienia możliwości stworzenia płaszczyzny do przepływu idei, budowy konsensusu społecznego wśród kluczowych partnerów gospodarczych i badawczych zainteresowanych technologiami w zakresie produkcji żywności wysokiej jakości.

 

W spotkaniu wzięło udział 14 osób, wśród których znaleźli się: prof. dr hab. Stanisław Zięba z Rady Gospodarki Żywnościowej, prof. dr hab. Andrzej Babuchowski z Polskiej Platformy Technologicznej Żywności, dr Andrzej Siemaszko (Krajowy Punkt Kontaktowy Programów Badawczych UE) i dr Klemens Ciesielski z Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy.

Przedstawiciel Rady Gospodarki Żywnościowej zadeklarował wsparcie dla wysiłków Platformy Żywności. Potwierdził, że zakłady niechętnie przeznaczają środki na badania i rozwój, a nakłady państwa przeznaczane na naukę to zaledwie tylko 0,59% PKB.
W niektórych krajach istnieje odpis od podatków dla firm, które inwestują w branżę B+R. Zdaniem prof. Zięby wprowadzenie w naszym kraju odpisów podatkowych byłoby ogromną pomocą.

Podczas spotkania ustalono, że potrzebna jest baza ekspertów, która będzie obejmować sektor mleczarstwa, owoców i warzyw, mięsa, a także przemysł zbożowo-młynarski. Baza ma powstać na przełomie lipca i sierpnia.

Kolejne spotkanie Komitetu Społecznego ma odbyć się na początku września.

Zobacz prezentacje: