Posiedzenie Komitetu Społecznego i Zarządzającego |
Pierwsze posiedzenie Komitetu Społecznego i Zarządzającego projektu, które odbyło się 27.04.2009 w siedzibie S.M. Mlekpol w Mrągowie było okazją omówienia możliwości stworzenia płaszczyzny do przepływu idei, budowy konsensusu społecznego wśród kluczowych partnerów gospodarczych i badawczych zainteresowanych technologiami w zakresie produkcji żywności wysokiej jakości.
W spotkaniu wzięło udział 14 osób, wśród których znaleźli się: prof. dr hab. Stanisław Zięba z Rady Gospodarki Żywnościowej, prof. dr hab. Andrzej Babuchowski z Polskiej Platformy Technologicznej Żywności, dr Andrzej Siemaszko (Krajowy Punkt Kontaktowy Programów Badawczych UE) i dr Klemens Ciesielski z Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy. Podczas spotkania ustalono, że potrzebna jest baza ekspertów, która będzie obejmować sektor mleczarstwa, owoców i warzyw, mięsa, a także przemysł zbożowo-młynarski. Baza ma powstać na przełomie lipca i sierpnia. Kolejne spotkanie Komitetu Społecznego ma odbyć się na początku września. Zobacz prezentacje: |